



Kaira Looro, Okul Yapısı
Lokal ve Sürdürülebilir Bir Okul Yapısı
MIMARIYARIŞMA
KAİRA LOORO, OKUL YAPISI
İşveren : Kaira Looro
Yer : Senegal
Alan : 800 m²
Yıl : 2023
Tür: Okul
Durum : Yarışma
Tasarım Ekibi :
Alpcan BALCI, Mimar
Hazal ÖZKAN, Yüksek Mimar
Ege Can YALÇIN, Mimar
Güney Senegal bölgesinde bulunan Sare Yoba’da kurulması planlanan okul yapısı akademik bir yerden çok daha fazlasıdır ve belki de bölgenin koşullarından dolayı elinden geldiğince de fazlası olmaya çalışmalıdır. Neredeyse tüm vakit ve enerjilerini ancak temel ihtiyaçlarını giderecek aktivitelere ayırmakta olan bölge nüfusunun eğitim ile kendilerini ileriye taşıyabileceklerine şahit olmaları gerekmektedir.
Yapının tasarımına belirleyici olan iki yaklaşım bulunmakta. Bunlardan bir tanesi sosyal etkileşim alanlarının tüm mekan kurgusu içerisinde belirleyici ve önde gelen fonksiyonu olma gerekliliği. Zira bu şekilde kurgulanan karşılaşmaların öğrencilerin psikolojik gelişimini desteklediği birlikte iş yapabilme kabiliyeti kazandırdığı kanıtlanmış durumda. Bir diğer önemli tasarım kriteri ise böyle bir yapının sembolik değerinden faydalanma fikri üzerine geliştirildi. Çatıdan yapının tam ortasındaki bir filtre duvarına doğru toplanan yağmur suyu yapının bölgede temiz su kıtlığı konusunda farkındalık yaratması için sembolikleştirilerek vurgulanıyor.
Tasarım
Yenilikçi bir bakış açısıyla yapının makineleştirilmesi sağlanıyor. İki farklı eğimdeki çatıdan gelen suların ortada içerisi sırasıyla farklı yoğunluktaki filtrasyon malzemeleri ile dolu olan bir duvara akması sonucunda ortasında büyük bir temiz su filtresi barındıran yapı ortaya çıkıyor. Yağmur suyunun kullanımı ve ıslahı bu gibi temiz suya ulaşımın zor olduğu bölgelerde daha da önemli bir hale gelmekte. Yapı bu yönüyle de kendisinin ötesinde bölgeye de faydalı olabilme amacı içerisinde buluyor kendini. Stratejik olarak ortaya konumlandırılan bu filtrasyon duvarının her kullanılan mekanda bir şekilde deneyimlenebilmesi ise çocukların bu konuyu bizzat deneyimleyerek öğrenebilmelerine olanak sağlıyor.
Laboratuvar bilinçli olarak iç bahçeye açılan amorf bir mekan şeklinde ele alındı. Bu çocuklara hem belirli sınırlar içinde kalmamak için bir cesaret oluşturmakta hem de açılır kapanır sistemler ile birlikte iç ve dış mekanı birlikte kullanabilme şansı verebilmekte.








Açıldığı ortak avlu, okulun ana sosyal mekanlarından birini oluşturmakta. Bu da laboratuvar deneylerini okuldaki diğer çocuklar tarafından da izlenebilir kılmakta. Sosyal etkileşim alanlarına verilen önem doğrultusunda kantin ve yemek yeme alanları gibi insanların bir araya gelmeleri beklenen diğer birtakım alanlar da iç avlunun çeperinde konumlanmış durumda. Ortak bir yere açılmak üzerinden kurdukları ilişkiler mekanların sınırlarının silikleşmesine yol açarak birlikte yaşam kültürünü çocuklara öğretmek açısından faydalı bir zemin hazırlamakta. Bunlarla birlikte okulun altı adet geniş derslik mekanı bulunmakta. Her biri 25 öğrenci kapasitesine sahip olup güneş ışığını düzenleyen kumaş güneşlikler ile donatılmıştır. Kumaş güneşlikler ışık geçirgen bölücüler olarak hem çevreci hem de bütçe açısından mantıklı çözümler olarak kullanılmışlardır. Bu kumaş bölücü parçalar aynı zamanda cephenin tasarımında da önemli bir role sahiptir. Sıkıştırılmış toprak duvarları dışarıdan esen rüzgar ve güneşten koruyarak yapının ömrünü uzatırken içerideki sıcaklığı da kontrol altında tutmaktadır. Ayrıca öğrenci etkinliklerindeki aksamaları en aza indirmek için ofis, revir ve stok odası stratejik olarak ayrı bir koridor üzerinde konumlandırılmıştır.
pact
Şablonları olmayan, çözüm ve fayda odaklı mimarlık pratiği pact. (pro-active)
info@pactarch.com
+90 545 289 75 89
© 2025, Tüm hakları saklıdır.
SOSYAL MEDYA